Oldalak

2012. március 16.

Ökoépítészet II.




Jean-Marie Tjibaou Kultúrális Központ
Nouméa, Új-Kaledónia

A kultúrális központ létrhozóit az a szándék vezérelte, hogy emléket állítsanak Jean-Marie Tjibaou-nak az ország függetlneségi mozgalmának vezetőjének. Az intémény legfőbb célja, hogy hozzájáruljon a helybeli kanak népcsoport kultúrájának terjesztéséhez.

Renzo Piano terve tíz, azonos formájú, különböző méretű pavilont foglal magában, melyek remekül alkalmazkodnak a természeti környezet adottságaihoz. Az építész mélyrehatóan tanulmányozta a kanak kultúra szimbólumrendszerét, ennek köszönhető, hogy a hagyomány szabad interpretációját nyújtják.
A komplexum pavilonjai, mintha közvetlenül a régió jellegzetes növénytakarójából emelkednének ki; formájuk, mely erősen kötődik a kanak kultúra hagyonmányaihoz, a térség szimbólumaivá avatja őket. Az épületek bordás homlokzatát horizontálisan elhelyezett lamellák alkotják, melyek faktúrája a helyi kézművesek munkáira emlékeztet.A lamellák közötti hézagokon szabadon keresztüláramlik a levegő; a szél hatására a pavilonok függőleges bordái a körülöttük álló fákhoz hasonlóan kilengenek

A kultúrális központ a kitűnő kompozíción és a korszerű technológiai megoldásokon kívül annak köszönheti rendkívüli nemzetközi sikerét, hogy harmonikusan képes együtt élni természetes környezetével, eggyé válik a fényekkel, a széllel, a gazdag trópusi növényzettel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése