Oldalak

2012. március 16.

Ökoépítészet I.

Eden Project
Cornwall, Egyesült Királyság


Az Eden Prsoject az egyik legnagyszabásúbb berhuázás a Millennium Projects néven ismertté vált ezredfordulós létesítmények közül. A létesítmény egy látogató központból, két növényházból, az Eden Fundation épületéből, valamint a 2005-ben elkészült The Core (mag) néven ismertté vált látogatóközpontból áll. A növényházak nagy sikerére való tekintettel egy harmadik is épült, mely a trópusi klímát mutatja be.

A négy ütemben felépített komplexum az ismeretterjesztés mellett szórakoztatást is feladatának tekinti, azonban elsődleges célja, hogy felhívja a nagyközönség figyelmét az ökológiai kérdések fontosságára, ezért élményszerű formában tárja a látogatók elé a bioszférával kapcsolatos tudnivalókat.

Az Eden Project a technológiai és ökológiai fenntarthatóság szempontjából úttörő megoldásokkal szolgál, melyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az üvegházépítészet fejlődéséhez.Példa értékű hatékony energiagazdálkodása, valamint a passzív és aktív rendszerek összehangolása is. A növényházak külső héja egy új anyaga: EFTE hatszögletű modulokból készült, melyek kiváló hő- és hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek, súlya kisebb az üvegénél és újrahasznosítható. A modulok egyike- másika nyitható, melyek biztosítják a természetes légáramlást. A héj un. galvanizált acélcsövekből készült vázon nyugszik.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése